Wat is een CRO Developer?

Een term die je wellicht eens voorbij hebt zien komen: “CRO Developer”, of “A/B test developer”. Als je niet bekend met in de wereld van Online Marketing, of nog specifieker, A/B testen, is dit wellicht een term die je vrij weinig zegt. Met deze blogpost probeer ik te verduidelijken wat een CRO developer doet.

Wat is CRO?

Allereerst de belangrijkste vraag wellicht: Wat is CRO? CRO staat voor Conversion Rate Optimization, ofwel Conversie-optimalisatie. Het conversiepercentage van een website door verschillende onderdelen zo hoog mogelijk zien te krijgen. Dit kan op verschillende manieren, maar A/B testen is een van de meest gebruikte.

Oke, duidelijk. En daar is een developer bij nodig?

Voor het A/B testen van een website zijn verschillende handige tools. Bekende A/B test tools zijn onder andere Google Optimize (gratis & betaald), Optimizely (betaald) en VWO (betaald). Daarnaast zijn er ook mogelijkheden om dit binnen een CMS (zoals WordPress) te doen met behulp van Plug-ins.

Google Optimize voorbeeld

Je laadt hier je pagina in, je schuift wat blokken heen en weer en je verandert een kleur. Leuk, dat kan iedereen. Maar wil je geavanceerdere dingen gaan testen, dan kom je toch al snel uit bij de HTML, CSS en Javascript editors van deze tools.

En daar wordt ook meteen het verschil zichtbaar tussen een “normale” Front-End developer en een CRO developer. In het geval van een A/B test staat er over het algemeen al een website, waarbij de meest uiteenlopende dingen getest moeten worden. Het aanpassen van een kleurtje is met een simpele CSS regel natuurlijk vrij eenvoudig aangepast, maar wat als er op verschillende pagina’s verschillende elementen toegevoegd moeten worden? Dan wordt het een hoop gepuzzel, aangezien de backend met deze tools niet aan te passen is.

Op zoek naar een developer voor je A/B tests? Zoek iemand die er verstand van heeft.

Goed, het is geen ingewikkelde rocket science, en elke Front-End developer moet dergelijke tools vrij uiteindelijk wel onder de knie krijgen. Maar toch is het verstandig een developer te zoeken voor je A/B tests die bekend is met de tool die je wilt gebruiken, met de limitaties die A/B tests hebben, en wellicht mee kan denken met de verschillende tests. Iemand zoals ik, bijvoorbeeld. ;-). Op zoek naar een freelancer die je kan helpen met het opzetten van je A/B tests? De paarse button onderin is uitbundig getest. Probeer ‘m maar eens.

Vond je dit interessant, en wil je meer weten? Neem dan gerust contact met mij op!

✉️ Neem contact op