Maximaal één H1 per pagina? Bullshit!

Nog steeds hoor ik de wens voorbij komen, vanuit beginnende maar ook meer ervaren online marketeers: Om maximaal één keer een H1 terug te laten komen. Meerdere keren een H1-tag zou namelijk niet goed zijn voor Google, omdat het dan niet duidelijk zou zijn waar de pagina over gaat.

Eh, H1? Wat is dat?

Allereerst een kleine uitleg voor als je niet bekend bent met deze term. HTML code bestaat uit HTML tags, waardoor je browser weet wat voor element op de pagina bevind. Je hebt bijvoorbeeld <img> voor afbeeldingen, <p> voor paragrafen, maar ook <nav> voor navigatie en <footer> voor, juist, een footer. Zo zijn er meer dan 100 verschillende tags. Daaronder vallen ook de Heading tags, om bepaalde kopteksten aan te duiden. Deze tags bestaan uit <h1>, <h2>, <h3>, <h4>, <h5> en <h6>. Standaard wordt de H1 tag als grootste getoond, en de H6 als kleinste. Zo kun je een pagina een duidelijke structuur geven. Je ziet dit ook terug in bijvoorbeeld een Word Document.

Oké, dus de H1 is de titel, daar is er maar één van nodig, toch?

In principe zit er een kern van waarheid in deze stelling, en is de beredenering erg logisch. Een webpagina moet logisch opgebouwd zijn voor Google. Door middel van een H1 tag ziet Google wat een belangrijke kop is, en waar de pagina over gaat.

Toch is deze denkwijze inmiddels erg achterhaald; namelijk sinds 2008. In 2008 is de eerste draft van HTML5 gelanceerd, waarbij een aantal semantische HTML tags geïntroduceerd zijn, zoals <header>, <footer>, <section> en <article>. En hier wordt het wat ingewikkelder.

De oude gedachte van de HTML pagina was dat elk document één belangrijk artikel bevatte, en dus inderdaad maar één <H1> tag nodig had. Maar het internet van tegenwoordig is niet meer te vergelijken met het vroegere internet. Een pagina kan meerdere secties bevatten (bijvoorbeeld een willekeurige homepage) of meerdere artikelen bevatten (bijvoorbeeld een blogoverzicht). Hebben deze artikelen of secties niet meerdere titels nodig?

In veel gevallen wel! Kijk maar eens naar onderstaande code, een eenvoudig voorbeeld van een simpele webpagina:

<header>
 <h1>Sitenaam</h1>
 <nav>
  <ul>..</ul>
 </nav>
</header>
<main>
 <article>
  <header>
   <h1>Voorbeeld artikel</h1>
  </header>
  <p>..</p>
  <h2>Subkopje</h2>
  <p>..</p>
 </article>
 <article>
  <header>
   <h1>Voorbeeld artikel</h1>
  </header>
  <p>..</p>
  <h2>Subkopje</h2>
  <p>..</p>
 </article>
</main>
<footer>..</footer>

Zoals je ziet in bovenstaand voorbeeld zijn hier drie <H1> tags te vinden: Eenmaal in de bovenste header, als Sitenaam, en daarnaast bij twee verschillende <article> tags. Doordat de pagina ingedeeld staat in meerdere <article> tags, is het voor de browser, maar ook voor Google duidelijk dat dit verschillende elementen zijn, die beiden belangrijk zijn. Zolang de rest van de opbouw in orde is, zien zoekmachines prima welke <H1> hoort bij welk gedeelte.

Wat zegt Google hierover?

Waarom zou je luisteren naar mij, terwijl verschillende SEO-tools je site “fout” beoordelen omdat je pagina meerdere <H1> tags gebruikt? Tsja, omdat die tools misschien te eenvoudig naar je pagina kijken, zonder de onderliggende structuur te bekijken. Google heeft meerdere keren antwoord gegeven op de vraag of het schadelijk is om meerdere <H1> tags te gebruiken, hieronder een greep van de antwoorden:

Oktober 2019: John Mueller

In een aflevering “Ask Google Webmasters” van oktober 2019, geeft John Mueller (Webmaster Trends Analyst bij Google) het volgende antwoord:

Hij geeft hier aan dat Google probeert de inhoud van je pagina te analyseren, en aan de hand hiervan ziet welke inhoud het belangrijkste is. Of dit nu helemaal opgezet is zoals het hoort met semantische HTML of niet, Google ziet wel of de informatie relevant is voor de zoeker, en toont de juiste informatie. Bedenk dus vooral of het goed is voor je bezoeker, en minder of het goed is voor Google.

Februari 2018: John Mueller

Nog een antwoord van John Mueller, ditmaal simpelweg via een Tweet:

Maart 2009: Matt Cutts

Om aan te tonen hoelang het al “toegestaan” is, nog even een video uit de oude doos, van Matt Cutts waar hij antwoord geeft op de vraag:

Conclusie

Conclusie? Geeft je collega, of je SEO tool aan dat er maar één <H1> tag op een pagina mag staan? Dan loont het om even goed naar de opbouw van de pagina te kijken. Is het logisch dat de tag meerdere keren gebruikt wordt? Dan is er niets aan de hand, en kun je dit gewoon gebruiken.

Vond je dit interessant, en wil je meer weten? Neem dan gerust contact met mij op!

✉️ Neem contact op