Wat betekent de release van de iPhone X en iOS 11 voor web developers?

Elk jaar kijk ik weer uit naar de aankondigingen van de nieuwe iPhones in september. Niet omdat ik de iPhones koop zodra ze in de winkel komen (ik loop al jaren met een Android), maar omdat Apple met zijn iPhones toch een grote invloed heeft op het mobiele internet. Wat zijn de veranderingen waar jij als developer rekening mee moet houden?

De iPhone X

iPhone X resolutie

De nieuwe iPhone X heeft een resolutie van 2436px bij 1125px (landscape). Dit komt neer op 667pt bij 375pt. Dit is bijna hetzelfde als de 4.7″ displays van vorige iPhones, enkel de hoogte is iets anders. (Bron: developer.apple.com). Maak je gebruik van vaste breakpoints in je responsive design, dan hoef je hier dus geen rekening mee te houden.

iPhone X layout

Het scherm van de nieuwe iPhone X heeft ronde hoeken, en een uitgesneden ruimte van enkele millimeters aan de bovenkant. Let hier op bij het ontwerpen van je site. Zet geen miniatuur-logo in het midden van je header, deze zou er af kunnen vallen.

iOS 11

Intelligent Tracking Prevention

Een nieuwe feature in Safari is het Intelligent Tracking Prevention. Dit houdt in dat websites minder tussen verschillende domeinen kunnen tracken: Een cookie vanuit een ander domein zal 24 uur opgeslagen blijven. Na 30 dagen zullen ook andere cookies verwijderd worden. Voor veel adverteerders is dit een erg grote wijziging, wat wellicht ook invloed zal hebben op andere browsers.

WebRTC

WebRTC is een nieuwe functionaliteit waarbij twee gebruikers direct met elkaar kunnen communiceren via de browser met behylp van de “RTCPeerConnection API”. Een functionaliteit die in de meeste browsers (ja, zelfs in Microsoft Edge) al ondersteund werd. Safari liet echter nog op zich wachten, tot nu. Vanaf iOS Safari 11 zal je eindelijk gebruik kunnen maken van WebRTC.

Camera & Microfoon toegang

Een andere nieuwe mogelijkheid is om eindelijk toegang te krijgen tot de camera en de microfoon vanuit de browser. Uiteraard is er nog toestemming nodig van de eindgebruiker om dit toe te staan, maar deze optie biedt een hoop nieuwe mogelijkheden voor moderne websites.

Variabele letterbreedtes

In november vorig jaar aangekondigd op de WebKit Blog, en vanaf iOS 11 ook beschikbaar in Safari. De mogelijkheid om lettertypes zo “uit te rekken” dat er een hele hoop fontvariaties mogelijk zijn.

Vond je dit interessant, en wil je meer weten? Neem dan gerust contact met mij op!

✉️ Neem contact op