Gutenberg, wat is dat?

Heb jij recentelijk WordPress bijgewerkt? Dan is het je waarschijnlijk wel opgevallen: De grote banner voor Gutenberg, een nieuwe editor voor WordPress. Nu vraag je je misschien wel af: Wat moet ik hiermee?

Wat is Gutenberg?

Zoals hierboven al aangegeven is Gutenberg een nieuwe editor voor WordPress. Vanaf WordPress 5.0 (wat gelanceerd zal worden in november 2018) zal WordPress standaard geleverd worden met Gutenberg. Het is gemaakt om berichten (maar ook pagina’s) makkelijker in te delen door middel van blokken. Waar de meeste eenvoudige WordPress sites enkel een simpel tekstveld hebben om berichten in te schrijven, zal Gutenberg je de mogelijkheid om je berichten veel geavanceerder in te delen. Denk bijvoorbeeld aan quotes, galerijen, video’s en titels. Deze kunnen neergezet worden als blokken.

Wat is er dan anders?

In principe waren al deze mogelijkheden natuurlijk al mogelijk vanuit de normale editor. De focus is nu echter meer gericht op het visuele aspect, waardoor het makkelijker wordt om mooie berichten te plaatsen. De kracht van Gutenberg ligt echter bij het maken van eigen blokken.

Eigen blokken maken

Wanneer je dieper in Gutenberg gaat duiken, kom je er pas achter waar de kracht van Gutenberg echt ligt. Veel sites voor MKB’ers maken gebruik van pagebuilders, of bouwen hun sites met Advanced Custom Fields of andere plugins voor eigen velden. Dit zal in de toekomst allemaal niet meer nodig zijn, omdat je met Gutenberg zelf deze blokken kunt bouwen. Denk aan blokken voor onderliggende pagina’s, uitklapbare informatieblokken of sliders.

Het maken van blokken is niet weggelegd voor iedereen, hiervoor is er enige technische kennis vereist. Je kunt hiervoor terecht in het Handbook van WordPress. Het schrijven hiervan doe je met behulp van JavaScript. Maak je gebruik van Advanced Custom Fields? Dan wordt het helemaal makkelijk gemaakt, aangezien je met deze plugin zelf blokken kunt maken! Meer hierover lees je op het blog van ACF. Erg handig!

Wat moet ik doen?

In principe hoef je niets te doen. Je kunt altijd gebruik blijven maken van de klassieke editor, en je site zal gewoon blijven werken. Ben je toch benieuwd naar de nieuwe editor? Dan kun je ervoor kiezen om deze alvast als Plug-in te installeren, of simpelweg te wachten tot de versie 5.0 van WordPress op je site verschijnt.

Is bovenstaand verhaal iets te warrig, en ben je toch op zoek naar een specifiekere uitleg, of heb je gewoon wat vragen? Neem dan even contact met mij op!

Vond je dit interessant, en wil je meer weten? Neem dan gerust contact met mij op!

✉️ Neem contact op